Diğer nörolojik problemler

Nörolojik problemlerin çoğu bölgeseldir ve belirli sinir ya da sinirlerin hizmet verdiği çok sınırlı vücut bölgelerini etkilerler. Ağrı yapabilir, büyük sıkıntı yaratabilirler ve bazı vakalarda rahatsızlığın tedavisi de çok zordur. Belirtiler, enfeksiyon ya da diğer etkenler sonucunda sinirlerin iltihaplanmasın şeklindedir. Başka vakalarda ise, sinirdeki sorun, siniri çevreleyen dokuların baskı yapıp sıkıştırması sonucu ortaya çıkar. Bütün bu rahatsızlıkların hiçbiri genel sağlık için tehdit oluşturmamasına rağmen, etkili bir tedavi için ameliyat olasılığı da dahil olmak üzere tıbbi yardım gereklidir.

UÇLU NEVRALJİ
Uçlü sinir, çeneyi hareket ettiren kasları kontrol etmenin yanı sıra yüzdeki duyuları da beyne iletir. Bu sinirde sıkışma, iltihaplanır ve hasar görür; yanaklarda, dudaklarda ve yüzün bir tarafında keskin ve sızlatan ağrılar hissedilebilir.
Bu hastalık yaşlı insanlar arasında yaygındır ve nedeni bilinmemektedir. Ağrı kısa sürer ve sonra diner. Yıkanmak, soğuk ve rüzgârlı havalarda dışarı çıkmak ya da yemek gibi aktiviteler atakları renkleyebilir. Ağrı kesicilerin yardımı olmazsa doktorunuz karbamazepin (antiepileptik bir ilaç) olarak adlandırılan bir antikonvül-zan verebilir. Vakaların çok azında ameliyat gerekli olur.

ÜÇLÜ SİNİR KOLLARI
Üçlü sinir yüzdeki en geniş sinirdir ve üç ana kolu vardır; oftalmik, maksiller ve mandibular.

Üçlü sinir

Üçlü sinir düğümü – Üçlü sinirin en geniş yeri

Göz siniri – Üç kolun en ufak olanı

Üst çene siniri – Bu sinir yüzün orta bölümüne servis yapar.

Alt çene siniri – Uçlü sinirin en alt kolu.

BELL FELCÎ (YÜZ FELCİ)


Yüz siniri, dilin ön tarafından tat alma hislerini alarak taşır ve yüze çeşitli ifadeleri veren kasları kontrol eder. Bu sinir sıkıştırılır, iltihaplanır ya da hasar görürse; yüzün bir tarafındaki kasların felç olmasına ve dilin ön tarafında tat alma kaybına yol açar. Gözkapağı ve ağız kenarı aşağı sarkar. Bazı vakalarda belirtiler 24 saat sonra ortaya çıkar. Nedeni bir virüs olabilir ve genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir; sonradan bir etkisi de görülmez. Steroit ilaçlar felç probleminin çözümüne faydalı olabilir. Gözkapakları kapanmazsa, gözün ön kısmının (kornea) korunmaya ihtiyacı olur, yapay gözyaşı kullanmak durumunda kalınabilir.

Geleneksel Çin tedavilerinden akupunkturun Bell felcinin tedavisinde kullanımı. Ancak hastalık belirtileri genellikle herhangi bir tedavi gerektirmeden kaybolur.

KARPALTÜNELSENDROMU
Karpal tüneli, el bileği kemiklerindeki dar bir boşluktur ve kol orta siniri o boşluktan geçerek ele doğru ilerler. Kol orta siniri sıkışırsa, ağrıya ve el ile kolda karıncalanmaya yol açar. Karpal tünel sendromu oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Genellikle başparmağı ve işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağında karıncalanma, uyuşma oluşur. Bu durum özellikle sabahlan sıkıntı verir, ayrıca el krampları da görülebilir. Çoğu vakada açık bir neden olmamasına rağmen karpal tünel send romu hipotiroidizm, diyabet (şeker hastalığı), gebelik, obezite ve romatoit artrit ile ilgilidir.
Bölgeyi kırık tahtasıyla sabitlemek ve steroit enjeksiyonu yardımcı olabilir, ama bazı vakalarda sinir üzerindeki baskıyı gidermek için ameliyat gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.