Güneş yanığına

Güneş yanığına ne iyi gelir?

Güneş çarpması veya güneş yanığına evde çözüm arıyorsunuz ve bulamıyorsunuz. İşte size cevabı:

Güneş yanığı varsa öncelikle gölge bir ortama geçilmeli ve yanan bölgeye soğuk su ile kompres yapılıp, sakinleştirici, parfümsüz bir nemlendirici krem sürülmesi yanığa iyi gelir.

Böyle durumlarda yanık yere; Yoğurt, diş macunu, limon gibi amaca hizmet etmeyecek şeyler sürülmemeli ve yanığın su toplaması halinde bir cilt hastalıkları doktora danışılmalıdır. Size anestol, silverdin gibi yanık merhemleri, bephanten gibi rahatlatıcı kremler, dudak bölesindeki yanıklara ise BEPANTHEN DUDAK KREMİ gibi kremler tavsiye edeceklerdir (bunlara doktor karar verecektir).

Yanıklarda bolca sıvı alımı da oldukça önemlidir. Çünkü aşırı su ve tuz kaybı vücudun ısı-ayar metabolizmasının bozulmasına sebep olur.

Güneş çarpması halinde ise; Yüksek ateşle beraber çarpıntı, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, kol-bacak kaslarında ağrılı kramplar, huzursuzluk, bayılma, havale, bilinç bulanıklığı, yürüme ve konuşma zorluğu, halisünasyon gibi belirtiler meydana gelir. Güneş çarpmasına zamanında müdahale edilmezse ölüme dahi sebep olabileceğinden mutlaka acil müdahale gerekir.

Güneşten korunmak için dikkat edilmesi gerekenler:

  • Günün tam ortasında güneşte durmayın. Özellikle yaz mevsiminde 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaya gayret edin.
  • Güneş, beton, su ve kum gibi cisimlerden yansıma yaparak gölgede bile yanmaya neden olabilir.
  • Sıkı dokunmuş, güneşten koruyan özellikli giysiler (UPF) giyerek, başın çevresini yaklaşık 10 cm genişliğinde çevreleyen geniş kenarlı-siperlikli şapka takın.
  • Katarakt oluşumunu engellemesi sebebiyle güneşten koruyan güneş gözlüğü takın.
  • Güneşe çıkmadan 20 dakika önce cildinize geniş spektrumlu (UVA/UVB) ve yüksek SPF (güneşten koruma faktörlü) krem sürün.
  • Güneşten koruyucu ürünlerin koruma değerine erişmek için ortalama bir yetişkinin bir defada bütün cildine yaklaşık 35 ml güneş koruma ürünü sürmesi gerekiyor ki bu da santimetrekareye 2 miligram (2mg/cm2) oranındadır.
  • Güneş koruyucuları en çok dudağın üstü, burun, yanaklar, kulaklar, boyun, sırt, eller, kolların dış yüzü, ayak üstleri, saçsız baş derisine sürmek ve her 2-3 saatte bir tekrarlamalısınız.
  • D vitamini yapar diye güneş koruyucu kullanmayarak ciltteki güneş lekelerine veya kansere yakalanma rizikosunu artırmak yerine, yeterli derecede güneş ışını almalısınız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.