Hepatit B

Hepatit B virüsü, halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani “Karaciğer iltihaplanması”na neden olan bir virüstür. HBV olarak kısaltılmaktadır.

Virüs vücuda çeşitli yollardan girebilir ve Karaciğerde hücreler içine yerleşir. Virüsün, vücuda girişinden sonra;

* İltihap ve buna bağlı bulgular oluşturmak ve kronikleşmek
* Sessizce vücutta kalmak
* Vücut savunması tarafından tamamen ortadan kaldırılmak gibi sonuçlar ortaya çıkar.

Bu üç gidişatın hangisinin olacağı kişiye, kişinin sosyoekonomik, sağlık, beslenme düzeni vb. gibi birçok durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Kronikleşen olgularda hastalık zaman içerisinde kişiyi ölüme götürebilir, hastalık iyileşip sessiz forma geçebilir ya da vücut tarafından tamamen ortadan kaldırılabilir. Sessiz olgular ise bir dönem sonra hastalık yapıp kronikleşebilir, ömür boyu sessiz olarak devam edebilir ya da vücut tarafından olarak tamamen ortadan kaldırılabilir. Hepatit oluşan kişilerde bulgular kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber virüs vücuda girdikten belli bir dönem sonra kişide hafif ateş, ağrı, kusma, halsizlik, uykuya meyil, göz akı ve deride sararma yapabilir. Virüs oldukça bulaşıcıdır. Bulaşma yolları kan yolu ve cinsel yoldur. En sık kan yoluyla bulaşır. Kan yoluyla bulaşıcılığı AIDS etkeni olan HIV’den 100 kat daha fazladır. Ciltte açık yaralardan da bulaşabilir fakat normal cilt yoluyla, solunum yoluyla ve ağız yoluyla bulaştığı gösterilememiştir. Ülkemizde HBV taşıyıcılığı %7-8 civarındadır. Her 12-13 kişiden biri bu virüsü taşımaktadır. Bazı kişilerde HBV’ye karşı doğal bağışık yanıt mevcuttur. Bunun olup olmadığına kan testleriyle bakılmaktadır. Doğal bağışıklık olmayan kişilerde ise aşıyla koruma kesin olmamakla birlikte sağlanabilir. Hepatit B Aşısı ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından yeni doğan bebeklerde rutin olarak uygulanan aşı takvimine dahil edilmiştir. Hepatit B Aşısı her yaşta uygulanabilir. Özellikle;

* HBV taşıyıcıları ile birlikte yaşayanlara,
* Sürekli kan veya kan ürünleriyle yakın temas halindeki sağlık personeli, berberler vb. gibi meslek gruplarına
* Yurtlar, askeri birlikler vb. gibi ortak kullanım alanlarının ve eşyalarının çok olduğu toplu yerlerde yaşayanlara

HBV aşısı mutlaka tavsiye edilmektedir.

Aşı uygulanacak kişilere önce kan testi yapılır. Kan testi sonuçları aşı yapılmasına uygun olarak gelirse kişiye aşı yapılır. HBV aşısı ilk aşının yapıldığı zaman 0’ıncı ay kabul edilerek;

* ilki 0’ıncı ayda
* ikincisi 1’inci ayda
* üçüncüsü 6’ıncı ayda olmak üzere 3 ayrı doz şeklinde kas içerisine uygulanır.

Ve son dozdan bir kaç ay sonra bağışıklık gelişip gelişmediğini kontrol etmek amacıyla tekrar kan testi yapılır. Bağışıklık gelişmemişse ya da az gelişmişse doz tekrarı yapılır. Bağışıklık gelişmişse bu bağışıklık kesin olmamakla birlikte kişiyi 5 yıl korumaktadır. 5 yıl sonra ise aşılar aynı şekilde tekrarlanmaktadır. HBV Virüsü; 40-45 nm boyutlarındadır. Genetik materyali çift RNA içerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.