Kadınlarda Bel Arısı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Acaroğlu, sırtın bittiği yerden kalçalara kadar olan bölgede ortaya çıkan ağrıların “bel ağrısı” olarak isimlendirildiğini söyleyerek, neredeyse tüm insanların hayatları boyunca en az bir kere belinin ağrıdığını belirtti. “Yüksek topuklar bel çukurluğunu derinleştirdiğinden, altta yatan sınırlı bel darlığı olan hastalarda ağrının daha erken ortaya çıkmasına ve artmasına neden olabilir” uyarısında bulunan Prof. Dr. Acaroğlu, ağrıların erkeklere göre kadınlarda görülme oranının daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Bazı insanlarda bel ağrılarının kronik bir hal aldığını kaydeden Prof. Dr. Acaroğlu, “Bel ağrısı tanısı için özel bir teste gerek yok. Belimiz ağrıyor ise öncelikli tanı bel ağrısıdır. Muayenede ciddi bir sorun olduğunu düşündürecek bulgular yok ise ağrıların çoğu, pek ciddi bir girişim gerektirmeden iyileşiyor. Ancak eğer ağrıya eşlik eden başka bulgular varsa ya da ağrı birkaç haftadan fazla ısrar ederse, o zaman görüntüleme gerekir. İmkan var ise birinci öncelik MR incelemesi olabilir” dedi. Bel ağrısının kadınlarda görülme sıklığının erkekler göre biraz daha yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Emre Acaroğlu, “Kesin sayı veremiyorum. Bu konuda kesin istatistikler yok; ama özellikle orta yaş ve sonrasında çıkan ağrılarda ağırlık daha çok hanımlardan yana. Daha genç yaşlarda ortaya çıkan ağrılar genellikle aktivite kaynaklı olduğundan, erkek nüfusta biraz daha fazla olabilir” diye konuştu. Bel ağrısı çekmemek için yapabilecek bir şey olmadığını ifade eden Prof. Dr. Acaroğlu, şunları dile getirdi:

“Bel ağrısının kronik, sürekli bir hale gelmemesi için yapılabilecek şeyler var. Sürekli bel ağrısıyla ilişkilendirilen faktörler; sigara içmek, kilolu olmak, özellikle karın kaslarımızın gevşemesine ve erimesine izin vermek olarak sayılabilir. Bu durumda, doğal olarak bu faktörleri ortadan kaldırırsak belimizi korumuş oluruz. Bir de bazı mesleklerde, mesela ağır yük taşıyan ya da sürekli oturan kişilerde bel ağrıları ortaya çıkabiliyor, bu durumda mesleki ergonominin iyileştirilmesi ağrı şiddet ve sıklığını ciddi olarak azaltabilir.”

Prof. Dr. Acaroğlu, özellikle kadınların vazgeçemediği topuklu ayakkabıların bel ağrısı üzerinde etkili olduğunu belirterek, “İdeal topuk yüksekliği 3 ila 4 santimetre. Hiç topuğu olmayan ayakkabılar da ayaktan bele kadar sorunlar yaratabilir. Ama tabi çok yüksek topuklu ayakkabıların ağrı nedeni olma olasılığı daha yüksek. Buradaki en sık mekanizma bacak arkasındaki kasların gerilerek zaman içinde bele de yayılan ağrılara neden olmasıdır. Bir de, yüksek topuklar bel çukurluğunu derinleştirdiğinden, altta yatan sınırlı bel darlığı olan hastalarda ağrının daha erken ortaya çıkmasına ve artmasına neden olabilir” şeklinde konuştu.

Hamilelikte bel ağrısının görülme olasılığının yüzde 100 olduğunu belirten Prof. Dr. Acaroğlu, “Öncelikle benim izlenimim gebelik öncesi ya da gebeliğin erken dönemlerinde düzenli egzersiz yaparak karın kaslarını nispeten toplu tutan hanımlar gebeliklerini çok daha ağrısız taşıyorlar. Bir de bu konuda özel fizyoterapi programları var, yararlı olduklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.