Reflünün nedeni fazla kilolar!


Reflü aslında mide dengesinin bozulmasıdır. Stres, acelecilik, psikolojik sıkıntılar, aşırı nikotin veya alkol tüketimi ile yanlış beslenme reflünün başlıca nedenlerinden bazılarıdır
14 yıl önce okula başladığımda aslında mezun olunca ne yapacağıma dair gelişmiş bir fikrim yoktu ama her öğretim yılı geçtikçe mesleğimi ve seçtiğim bölümü inanılmaz sevmeye başladım ve bu konuda bir kitap yazmayı hayal ettim. Yıllardır danışanlarım, konferans verdiğim kişiler, arkadaşlarım sordular ”Neden kitabınız yok” diye? Çünkü hayalimdeki kitabı yapmak kolay iş değildi, tamamen beni yansıtacak benim cümlelerimden oluşan tecrübelerimi eklediğim ve yeni araştırmalar ışığında herkesin anlayabileceği bir dille ve her yaş grubuna hitap edecek bir kitap olmalıydı ilk kitabım.

Öyle de oldu ”Dilara Koçak ile İyi Yaşam” Doğan Kitap’tan çıktı. Kitabın içinde 0 – 1 yaş beslenmesinden evlilik öncesi beslenme planına, kilo vermek ve almak isteyenlerden, yılbaşı partisine kadar her yaşam şekli ve özel dönem için öneriler ve diyet örnekleri var, kitapta 99 farklı öneri ve araştırma özeti okuyacaksınız. Bu heyecanımı ve sevincimi dostlar ve danışanlarımla 26 Kasım akşamı Sait Halim Paşa Yalısında kutladım. Bu süreçte beni yalnız bırakmayan ve destek veren tüm danışanlarıma başta Sayın Rahmi Koç, İnan Kıraç, Aydın Doğan, Leyla Alaton, Cem Boyner olmak üzere çok çok teşekkür ederim. En büyük teşekkür ve minnet ise sevgili anneme, ”Seni çok seviyorum anneciğim.”

Reflünün nedenleri

Stres, acelecilik, psikolojik sıkıntılar, aşırı nikotin veya alkol tüketimi, yanlış beslenme, bazen kaynağı belli olmayan şikâyetler bunların hepsi midenin dengesinin bozulmasına neden olabilmektedir. Sonuçta mide yanmaları, mide ekşimesi, mideye baskı, mide ağrıları gibi birçok problem ortaya çıkmaktadır. Mide reflüsü olarak da bilinen Gastro Özafagial Reflü hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Göğüs ağrısı ve yutma güçlüğü bilinen en yaygın belirtileridir. Reflü olan kişide yemekten 30 – 60 dakika sonra oluşan ve uzanıp yatmakla başlayan veya artan yanma belirtileri görülür. Ayrıca tükrük salgısında artış, yutma güçlüğü ve yutma sonrası ağrı duyulması, kusmayla kan gelmesi, dışkının siyah gelmesi ve demir eksikliği anemisi görülebilir.

Reflünün tedavisinde asıl hedef, ”yaşam tarzı değişikliği”nin sağlanabilmesi olmalıdır. Reflünün durumuna göre ilaç tedavisi, endoskopi tedavisi veya cerrahi müdahalede hekimler tarafından uygulanabilmektedir. Fazla kilolu kişilerin büyük kısmında mide yakınmaları ve reflü şikâyeti olabilmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda sık yağlı besin tüketiminin kilo almayı artırdığı ve beraberinde reflü oluşumuna neden olabileceği belirtilmiştir.

Reflü dostu öneriler

Yemekleri az az, sık sık olacak şekilde tüketin.
Yavaş yiyin, iyi çiğneyin.
Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edin.
Karında basıncı arttıran sıkı kemer, çamaşır kullanmayınız.
Yemeklerden hemen sonra uzanıp yatmayın.
Sıvıları öğün aralarında alın.
İlaçlarınızı yeterli suyla birlikte, tercihen dik pozisyonda alın.
Alkol ve sigara kullanmayın.
Sakız çiğnemeyin.
Yürüyüş yaparak, mide ve bağırsak hareketlerini daha düzenli hale getirin.
Çok dar ve belinizi sıkan kıyafetler giymeyin.
Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak, çok soğuk ve aşırı baharatlı olmamasına dikkat edin.
Boğazda bir kaşıntı hissedildiğinde bunu temizlemeye çalışmak yerine su tüketerek geçmesini sağlamaya çalışın.
Kilo probleminiz varsa mutlaka bir diyetisyen yardımıyla ideal ağırlığa kavuşulmalıdır.
Yatmadan önce mide salgısını artırabilecek besin ve ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır.
Sigara içiyorsanız mutlaka bırakmalısınız.
Yemek yerken mideyi çok doldurmamalısınız.
Stresten mümkün olduğunca kaçının, stresli ortamlarda bulunmayın.

Tüketilmesi önerilmeyen yiyecekler ve içecekler;

Kızartma ve kavurma yöntemiyle pişirilmiş besinler, sakatatlar, pastırma, sucuk, sosis
Et suyu içeren besinler
Kurubaklagiller (nohut, mercimek, fasulye)
Soğan, keskin naneli şeker kahve, çay, neskafe, asitli içecekler, çikolata
Kereviz, lahana, karnabahar, havuç, kabak, muz, elma, portakal, kayısı
Acılı baharatlar, baharat olarak kullanılan otlar ,turşu, sirke, limon tuzu, sarmısak
Aşırı yağ ve yağlı besinler
Kafein içeren tüm besinler
Yağda kızarmış yumurta
Yüksek yağ içeriği olan peynirler

Kaynak:milliyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.