Zatürre Hastaliği

Zatürre şiddetli bir göğüs enfeksiyonu olup akciğerdeki hava keseciklerini (alveoller) etkiler ve iltihaplanmalarına neden olur. Oksijenin kan dolaşımına ulaşabilmesi için akciğerdeki bu alveollerin duvarlarından geçmesi gerektiğinden, bu hastalık potansiyel bir ölüm tehlikesidir, özellikle iki akciğer birden etkilendiyse. Zatürre genellikle hastanede tedavi edilmesi gereken en yaygın ölümcül enfeksiyon türlerinden biridir, ayrıca yaşlılar için daha da tehlikelidir. Buna rağmen çoğu vakada etkili antibiyotik tedavisi uygulanmasıyla geride hiçbir iz bırakmadan tam bir iyileşme sağlanabilmektedir.


İŞARET VE BELİRTİLERİ
Zatürre yavaş yavaş gelişebilir, özellikle de neden bir virüsse. Bakteriyel zatürre ise genellikle birkaç saat içinde hızla gelişir. Zatürre belirtileri:
> Müküslü öksürük, kanlı da olabilir.
> Yüksek ateş.
> Dinlenirken bile soluk darlığı.
> Soluk alırken görülen göğüs ağrısı.
> Sayıklama ve/veya akıl karışıklığı.

Zatürre daha çok gençler ve yaşlılarda karşımıza çıkar, ancak her yaşta da görülebilir. Rahatsızlığın nedeni olan saldırgan mikro-organizma bir virüs, bakteri ya da mantar olabilir, ancak zatürre vakalarının çoğunda neden bakteriyeldir.
Belirli faktörler kişiyi zatürreye daha eğilimli bir hale getirir. Bunlar sigara, yetersiz beslenme ve uzun süreli ve aşırı alkol tüketimidir. Uzun dönemli hastalıklardan şikâyetçi olanlar (örneğin, şeker hastaları), AİDS nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, tedavileri devam edenler (kemoterapi gibi) ve bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine yol açan ilaçlar kullananlar daha fazla risk altındadır.
Zatürre önceleri yaygın bir ölüm nedeniydi, ancak etkili antibiyotikler sayesinde çoğu kişi tam bir iyileşme sağlayabilmektedir. Yine de bu kadar tıbbi özene rağmen, hastalık hâlâ yaşlılar ve diğer ciddi hastalıklardan şikâyetçi olanlar için ölümcül olabilir.

>>> Legionella pneumophila adı verilen bir bakteri ölümcül olabilen Lejyoner Hastalığına (bir zatürre türü) yol açar.

ZATÜRRE TEDAVİSİ
Zinde ve sağlıklı yetişkinlerin tedavileri uygun antibiyotiklerle evde yapılabilir. Ağrıkesici ve ateş düşürücüler ateşi düşürür ve ağrıyı kontrol eder. Bol bol sıvı tüketilmesi gereklidir.
Çocuklar, yaşlılar ve hastalığı hızla kötüleşen yetişkinlerin acil tedavi için hastaneye kaldırılmaları gerekir. Hastanede serum takılır ve antibiyotik verilir. Bazen de oksijen maskesi ile oksijen verilmesi gerekebilir. Hatta kimi zaman, zatürreye yakalanan biri iyileşene kadar, yeterli oksijen seviyesinin sürdürülebilmesi için kişinin suni solunum cihazına bağlanması gerekebilir.

UZUN DÖNEMDE SEYRİ
Hastalık genellikle birkaç hafta içinde iyileşir. Küçük çocukların tam bir iyileşme göstermesi ise çok daha kısa sürer. Buna rağmen zatürrenin birçok komplikasyonla bağlantısı vardır. Göğüs zarı iltihaplanarak plöreziye (zatülcenp) yol açabilir. Daha ciddi vakalarda ise enfeksiyon kan dolaşımına girerek septisemiye (kan zehirlenmesi) neden olabilir. Yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda enfeksiyon, akciğerlerin derinlerine kadar yayılarak solunum yetmezliğine neden olabilir.

NASIL TEŞHİS EDİLİR ?
Doktorunuz tıbbi geçmişiniz ve göğüs muayenesinden sonra zatürreden şüphelenebilir. Göğüs röntgeni çektirmeniz ve kan tahlili yaptırmanız istenebilir. Hastalık nedeninin belirlenebilmesi için balgam örneğinin analizi yapılabilir.
>>> Göğüs röntgeni enfeksiyonun boyutlarını ortaya koyar. Bu renklendirilmiş röntgende enfeksiyon, sağdaki mavi ciğerin alt kısmında kırmızı bir leke olarak görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.