Aids

Aids, bağışıklık sistemini kıran bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın prognozu kötüdür. Ölüme neden fırsatçı enfeksiyonlardır.

Etkeni: HIV,  İmmunodeficiency virus (insan bağışıklık yetmezliği virüsü) dür. Bu virüs (HIV) T4 lenfositlerine yerleşir ve onları harap eder. Bu şekilde T4 lenfositlerin sayısal ve yapısal bozukluğu, bağışıklık yetmezliğine yol açar. Bağışıklık sistemini yetmezliği, vücut direncini yıkmakta ve bunun sonucu çeşitli fırsatçı mikroorganizmaların oluşturduğu enfeksiyonlar AIDS i oluşturur.

Kuluçka Dönemi: 5 ay 5 yıl arasındadır.

Bulaşma yolları

1. Cinsel İlişki: Virüs hasta veya portörün sperm, vagina saglısı ve kanında bulunur. Cinsel temas sırasında derinin zedelenmesi bulaşmayı gerçekleştirir. Prezervatif kullanımı, mutlak olmamakla beraber aids oluşumundaki tehlike olasılığını azaltır.

2. Kan yoluyla bulaşma: Enfekte kan ve kan ürünlerinin nakli virüs içeren kanın bulaştığı enjektör, iğne, cerrahi aletler akupuntur iğneleri ile bulaşır. Ayrıca damar yolundan uyuşturucu kullanan toksikmanların müştere enjektör ve iğnelerin bulaştırmada önemi büyüktür..
Sağlık elemanlarının, hasta veya taşıyıcı bir kişinin tedavisi sırasında kazara iğne batması veya keskin aletle yaralanmadan sonra aids tehlikesi %1 den az, ancak hepatit B virüsü için bu oran %6-30 dur.

3. Anneden Bebeğe: Hasta veya taşıyıcı anneden bebeğine; hamilelik, doğum ve emzirme esnasında bulaşır.

Bulaşmada Risk grupları:
* Genelev kadınları ve seksüel sapıklar
* Damar içi uyuşturucu tutkunlar (Toksikmanlar)
* Enfekte anneden doğan bebeklerdir

Aids Tanı: Belirtileri ile birlikte antikor testi (Elisa) yapılır. Hastaların kanlarında bulunan antikorlar, virüsü yok edici veya durdurucu bir tepki göstermemektedir.
Antikor testi sonucu negatif ise virüs ile temas edilmemiştir. Antikor testi sonucu pozitif ise virüs ile temas edilmiştir. Ancan kanında HIV‘ e karşı oluşmuş antikoru olan kişilerin büyük bir kısmı yaşamını sağlıklı bi biçimde sürdürebilmiştir.

Tedavi:
* aids tedavisi semptomatiktir. Oluşan fırsatçı enfeksiyonlara karşı tedavi yapılır.
* Hastada ateş, terleme, ishal nedeniyle su kaybı olduğundan bol sıvı alınmalıdır.
* Hastada aşırı kilo kaybı olduğundan, protein karbonhidrat ve vitaminleri zengin diyetler uygulanmalıdır.
* Hastalardan genel korunma, bulaşma yollaru engeli iledir.
* Hastalık normal ilişkilerle bulaşmadığından, hastalar tecrit edilmez, bildirimi zorunlu bir hastalıktır.
* Aids li hastalar ruhsal bir çöküntü içindedirler. Herkes kendileridnen uzaklaşmaktadır. Bu nedenle bu hastalara iyi bir yaklaşım için de bulunmalı, moral verilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.