Akciğer tümörleri

1- Selim akciğer tümörleri: Akciğerlerde çok seyrek rastlanır. Dört grupta toplanır.

a) Lipomlar (yağ dokusu tümörleri)
b) Kondromlar (kıkırdak dokusu tümörleri)
c) Fibromlar (bağ dokusu tümörleri)
d) Papillomlar ( selim epitel tümörleri)

Selim akciğer tümörleri, Solunum sistemi belirtileri gösterebilirler, Öksürük, akciğerlerde solunum bozukluklarıyla birlikte kanlı balgam görülebilir.

Biopsi ile tanı konur. Tümörler selim olduğundan, cerrahi girişim, akciğeri koruyarak yalnızca tümörü  korumaya yönelik olacaktır.

2- Habis akciğer tümörleri:

Habis akciğer tümörleri (Akciğer kanseri) ;

a) Primer akciğer kanseri, b) Sekonder (metastatik) akciğer kanseri olarak görülmektedir.

Sekonder kanserde önce akciğer dışındaki bir organ kansere yakalanır. Kanser o organda gelişir ve kanser hücreleri kan ve lenf yoluyla akciğerlere giderler. Organizmadaki habis tümörlerin çoğu hücrelerini akciğere yollayabilirler (metastaz).

Primer akciğer kanseri, bronş epitelinden kaynaklanır. Erkeklerde ve sigara içenlerde daha sıktır. Sigaranın akciğer kanserine yol açtığı kanıtlanmış bir gerçektir.

Genellikle hasta, ya yavaş yavaş gelişen yada  aniden başlayan solunum bozuklukları sonucu başvurur. 40 yaşını aşmış ve sigara içen her erkekte öncelikle akciğer kanserini düşünmek, bu solunum bozukluklarının bir tümörle ilgili olup olmadıklarını araştirmak gerekir.

Belirtiler: Kanlı balgam, (hemoptizi), öksürük, göğüs ağrısı, solunum güçlüğü, kilo kaybı olabilir.

Tanı: Akciğer grafisi bronkoskopi, biopsi ve balgam muayenesi ile konur.

Tedavi:
1- cerrahi tedavi:
Erken tanı konan ve metastaz yapmamış kanser vakalarında cerrahi tedavi başarılıdır. Duruma göre bütün akciğer çıkarılacağı gibi ,  akciğerin bir lobunun çıkarılmasıylada tedavi gerçekleştirilebilir.

2- Radyoterapi (ışın tedavisi): Bazı vakalar radyoterapiden (ışın tedavisi) yararlanırlar. ışın tedavisi günümüzde önem kazanmıştır. Cerrahi tedavi kemoterapi ile birliktede uygulanabilir. Tedavide kullanılan radyasyon tipleri  X ışınları, gamma ışınları, elektronlar ve Beta ışınlarıdır.

3- Kemoterapi(ışın tedavisi):Cerrahi tedavi, ışın tedavisi kemoterapi   ile birlikte  uygulanabilir. Cerrahi tedavi ve ışın tedavisi uygulanamıyorsa hücre bölünmesini  durdurucu ilaç denenebilir.

Ayrıca hastayı rahatlatmak için semptomatik tedavi yapılabilir.

4- İmmünoterapi: Henüz araştırılan bir tedavi yöntemidir. Organizmanın Kendi savunma sistemini güçlendiren bir tedavi yöntemidir. Antitümör etkisi olan maddeler verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.