Cilt hastalıkları

Cilt hastalıkları’na ne iyi gelir ?

Bir çok farklı sebepten dolayı derimiz zarar görür veya tepki verir. Bu durum bazı cilt problemlerine neden olabilir ve hem sağlığımızı hem de güzelliğimizi tehdit edebilir.

Cilt hastalıkları

Egzama, Selülit, Sedef Hastalığı, Cilt Çatlakları, Akne, Çiller, Kırışıklık, Leke ve Sivilce İzleri, Vitiligo, Cilt Alerjileri, Çıban, Cilt Kanseri, Kurdeşen, Kellik, Nasır, Saçkıran, Sakal İltihabı, Sıraca, Siğil, Şirpençe, Temriye, Uçuk, Uyuz, Yılancık, Erizipel başlıca cilt /deri hastalıklarıdır..

Yaygın Cilt Hastalıkları

Allerjik kontak dermatit (egzema)
Atopik dermatit
Benler (Nevüs)
Damarsal doum lekeleri
Dishidrotik dermatit (egzema)
Diskoid egzema (Numuler egzema)
Egzemalar
El egzemalar
Erkek tipi saç dökülmesi (Kellik)
Et benleri
Fiks ilaç erpsiyonu (Döküntüsü)
Foliklit (Kıl kökü iltihabı)
Gebelik lekesi (Melasma)
Kaşıntı
Keratosis Pilaris
Kıl kökü iltihabı (Foliklit)
Kozmetik Sorunlar
Nasır (Korn ve kallus)
Liken planus
Perioral dermatit
Pityriasis rosea – (Gül Hastalığı)
Rosacea
Saçkıran (Alopesi areata)
Saç dökülmesi
Sebase hiperplazi (Sebase adenom)
Seboreik dermatit
Seboreik keratoz
Sedef hastalığı
Sivilce (Akne)
Tırnak sorunları
Ürtiker (Kurdeşen)
Vitiligo

Allerjik Kontak Dermatit

Bu durum deri ile temas eden çeşitli maddelerin sebep oldugu bir hastaliktir. allerjik kontak dermatite neden olan maddelere allerjen denilir. Eger bir kişi bu allerjene karşi allerjik ise, bu allerjen ile temas kaşinti ve küçük su dolu kabarciklara neden olur. Bu tablo ise allerjik kontakt dermatit olarak adlandirilir.

Asitler, alkali, çözücü, kuvvetli sabun ve deterjanlargenelde allerjik kontakt dermatite neden olmaz. Bu kuvvetli kimyasallar herkesin derisinde reaksiyon oluşturur. Bu maddelere irritan denilir. Bazi kimyasal maddelerhem allerjen, hem de irritan yapida olabilir.

Dermatitin görüntüsü nasildir?

Genellikle deri kirmizi, ödemlidir ve su dolu kabarciklar vardir. Bu kabarciklar patlayarak, pullanma ve kabuklanmaya ile kaplidir. Daha sonra deri rengi koyulaşir ve derinin kabalaşir. allerjik kontakt dermatiti diger döküntülerden ayırmak zordur.

Nedenin Saptanması

Hastanın evde veya işyerinde derisi ile temas eden maddeler dermatoloji uzmanı tarafından sorgulanır. Bir çok kontakt dermatit, döküntünün yerleşimi ile tanınır. Bazen fizik muayene ve sorgulama ile allerjen saptanamaz, bu durumda Dermatoloji Uzmanlari allerjik patch (yama) testi uygularlar. Patch test temas eden allerjeni tespit etmek için kullanilan kolay ve güvenli bir testtir. Olasi allerjenin ufak bir miktari deriye uygulanip bantlanir ve iki gün sonra test bölgesi açilir. Allerji oldugunda yama testinin uygulandigi alanda küçük kirmizi bir döküntü olur.

Sık rastlanilan allerjenler nikel, lastik, boyalar, koruyucular, parfümler ve bazı bitkilerdir.

Nikel Dermatiti

Nikel bir çok metal eşyada bulunan bir maddedir. Bir çok krom kapli obje, hassas kişilerde reaksiyon oluşturabilecek miktarda nikel içerir.

Paslanmaz çelikten yapilan eşyalar nikel içerirler, fakat bu nikel siki baglandigindan nikel hassasiyeti olan kişiler için güvenlidir.

Nikel içeren küpeler kulak memesinde allerjiye neden olurlar ve nikel allerjisi bulunan kişilerde siklikla problem olurlar. Kulak delmek için kullanilan igneler veya küpe takilmasi ile allerji başlar. Kulagi delmek için yalnizca paslanmaz steril igneler kullanilmalidir. Delme işleminden sonra en azindan üç hafta nikel içermeyen küpeler kullanilmalidir.

Kiyafetlerdeki dügme, fermuar ve klips ve benzeri metal aksesuarlar nikel içerirler ve allerjiye neden olabilirler. Nikel hassasiyeti bulunan kişiler kiyafetlerinde naylon aksesuarlar kullanmalidir.

Nikel hassasiyeti bulunan kişilerde terleme dermatiti şiddetlendirir. Nikel içeren objelerin terli bir deriye temasindan 15-20 dakika sonra deride kaşinti başlar: Döküntü bir iki gün içinde gelişir. Eger terleme yok ise ayni objelerin saatlerce temasi herhangi bir probleme neden olmaz.

Tedavi

Allerjik kontakt dermatiti olan kişiler aşagidaki kurallara uymalidirlar:

Cilt bozukluklarını düzeltmek için alınması gerekenler konusu için bu yazıyı mutlaka OKUYUN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.