Gastrit

Gastrit

Gastrit mide mukozasının görülen bir tür yanmadır Bu bazı etmenlerin yaptığı tetikleme sonrasında beyaz kan hücrelerinin mukozada toplanmasıdr. Gastrit akut veya kronik olarak görülebilir.

SEBEPLERi
Kronik gastritin en sık görülen nedeni Helicobacter pylori (HP) adı verilen ve ağız yoluyla alınarak midede yerleşen burada gastrit olarak adlandırdığımız bir iltihap oluşturan, spiral şeklinde bir bakteridir. Mide mukozasını örten mukus tabakasının altında yerleşerek mide asidinden ve diğer faktörlerden kendini koruyarak midede barınır. HP hem salgıladığı toksinlerle ve hem de vücudun bakteriye karşı oluşturduğu bağışıklık sisteminin zayıflatarak mide mukozasını asit ve diğer saldırgan faktörlere karşı hassaslaştırır. Gastrit tedavi edilmediğinde mide mukozasında hayat boyu süren bir kronik iltihaba sebep olur. HP ülser oluşumunda önde gelen faktörlerden birisidir.

Aspirin ve antiromatizmal ilaçların kullanılması mide mukozasındaki koruyucu mekanizmaların zayıflamasına sebeb olmakta, mukozanın asit ve diğer saldırgan faktörlere karşı hassasiyetini artırmakta ve gastrit oluşumuna sebep olmaktadır. Gastrit bir belirti vermeden sezsiz geçirilebileceği gibi ülser, kanama gibi rahatsızlıkların oluşumu ile birlikte de görülebilir.
BELİRTİLER
Gastritin akut veya kronik oluşuna göre iki şekilde incelenebilir.
Akut gastritte karnın üst kısmında gaz,,ağrı, geğirme, ekşime ,yanma, bulantı ve kusma gibi bulgular görülür
Kronik gastritte ağrı daha olup yemek sonrasında dolgunluk hissi ve şişkinlik, erken doyma, iştahsızlık, bulantı hissi, geğirme, ve ağızda kötü tat gibi yakınmalar görülür. Aspirin ve antiromatizmal ilaçların kullanımı sonrasında oluşan akut gastritte gizli veya görürlü kanamalar olabilir.

Gastrit tedavisi
Gastritin tedavisi sebebine göre uygulanır, eğer sebep bir bakteri ise veya bir ilaçsa ona göre tedavi belirlenir. Mide için koruyucu ve asit azaltıcı ilaçlar uygulanır. Gastritin sebebi Neden ilaç ve alkolse bunlar kesilmelidir. Gastrit Hp Bakterisinden kaynaklanıyorsa temizlenmesi için ilaç tedavisi uygulanır. Mide derisi zarar gördüğü için kendi ürettiği asitten dahi etkilenir ve hastanın şikâyetleri de artar, midenin asidi azaltılmalıdır. Diyet uygulanmalıdır. Yasaklanan besinler ve içecekler katiyen tüketilmemelidir.
Bu bakterinin görülme sıklığı yaklaşık olarak 100 kişiden 80’inde vardır. Yurtdışında bu oran özellikle Avrupa’da yüzde 50’ler civarındadır. HP bakteri virüsü ağız yoluyla yiyecek ve içeceklerle bulaşmaktadır. Önlem için Hijyen oldukça önemlidir.

Gastrit tedavi süreci

Gastritin sebebi bir mikroba bağlıysa Hasta, bir iki haftalık antibiyotik tedavisiyle rahatsızlıktan kurtulabilir. Tedavinin devamında yine mide koruyucu ilaçlar kullanılmalıdır. Gastrite bağlı şikâyetler bazen tamamen ortadan kalkmayabilir. İlaçlara ve alkole bağlı gastritlerde etkenler kaldırıldığında hasta rahatlamaya başlar. Midenin kendini gücü vardır, kullanılan ilaçlar iyileşmeyi destekleyici ve hızlandırıcıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.