Hepatit A

Hepatit A

Hepatit A bulaşıcıdır. Halk arasında sarılık olarak bilinene hastalıktır. Hepatit A bir insanla gıda veya su paylaşımı nedeni ile bulaşır. Cinsel ilişki, kan, idrar gibi vücut sıvılarına temasıyla da bulaşmaktadır. Hepatit A hastalığı iyileşir ama hastalık vücuda ağır hasarlar verir. Özellikle karaciğerin iltihaplanmasına neden olur
Hepatit A’ nın belirtileri

a) Bulantı, kusma, ishal,

b) İştahsızlık,

c) Mide bağırsak şikayetleri,

d) Karın üst bölgesinde ağrı. Bünyede yorgunluk görülür. Hepatit A hastalığında yüksek ateş ve eklem ağrıları da görülür, genellikle sarılığın ilk birkaç gününde normale döner.

Viral Hepatitlerdeki en belirgin belirtiler;

  1. Göz aklarının, cilt ve mukozların sararması,
  2. İdrarın koyulaşması
  3. Dışkının renginin açılması’dır.

Hastalığın başlangıcından 2 – 3 hafta sonra dışkı rengi normale döner. Birkaç hafta sonra karaciğer büyüyebilir ve sarılık görülebilir.

Hepatit A’ lı olgular sarılığın ortaya çıkışından iki hafta öncesi ve sarılığın ortaya çıkışından bir hafta sonrasına kadar her dışkılama ile Hepatit – A virüsünü salgılar ve hastalığı çevresine bulaştırır. Bazı hastalarda belirti göstermeden hastalık seyredebilir. Bu kişiler de, hastalığın yayılmasında gizli bir taşıyıcı olabilir.
Hepatit A virüsü ağız ve dışkı yollu ile , virüs bulaşmış su veya besinlerin tüketilemesi ile temasla, ya da cinsel temasla bulaşır.

Hepatit A virüsü vücuda genelde oral yolla, özellikle gıda ve içeceklerle vücuda girer. Kişilerin tuvalette hijyen kurallarına uymaması ve ellerin yeteri kadar temizlenmemesi sonucu elle temas ile hızlı şekilde bulaşır. Tarım yapılan yerlerde gübre olarak toprağa akıtılan Hepatit-A virüsü ile lağım suları, çiğ yenen marul, maydanoz, soğan, roka gibi yeşilliklere ve sebzelere bulaşmakta ve yeşilliklerin yeterince temizlenememesi de hastalığın yayılmasına neden olmaktadır.

Hastalıktan Korunma Önlemleri

  1. Kişisel hijyeninin ve temizliğin önemi
  2. Ellerin sıklıkla yıkanması,
  3. Atıkların sağlıklı uzaklaştırılması
  4. Sağlıklı içme ve kullanma suyu,
  5. Yeterli kanalizasyon sistemleri,
  6. Besinlerin yeterince yıkanması ve pişirilmesiyle,
  7. Bakteriyolojik kontrolu yapılmayan içme sularının kaynatılmasıyla

Hijyen ve sağlık kuralları bulaşma riskini azaltır ama tamamen yok etmez . Hepatit A hastalığından tam korunmanın yolu aşıdır. Aşının koruyuculuğu % 94 – 100 olup koruyuculuğu yaklaşık 20 yıl sürdürmektedir . Bu nedenle; insanların çok sık bulunudğun ve sürekli temasın olduğu yerlerde çalışanların Hepatit A enfeksiyonunu daha önce geçirip geçirmediği saptanılmalı ve aşılanması uygun görülenlerin aşılanması sağlanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.