Kalp krizi

Kalp krizi, ya da miyokart enfarktüsü, bir kan daman tıkandığında gerçekleşir. Kalp kaslarının bir bölümüne tıkanıklık nedeniy­le kan ulaşmazsa geri dönülemez biçimde hasar görür ve ölür. Kalp krizi geçirmek ke­sinlikle son derece korkutucu bir deneyim­dir, ama kalp krizi geçiren hastaların büyük bir bölümü toparlanma döneminin ardından normal yaşamlarına dönmektedir. Kalp kri­zi ayrıca kalbin ritmini bozar ve aritmiye (ri­tim bozukluğu) yol açar. Yapılan araştırma­lara göre, her dört kalp krizinden birinin far­kına varılmamaktadır. Bu tür sessiz kalp krizleri yalnızca EKG’lerde görülebilir.

İŞARET VE BELİRTİLERİ

Kalp krizi ağrısı göğüs anjinine benzer, ancak çok daha şiddetli olabilir. Ayrıca göğüs anjini ağrısından daha uzun sürer, dinlenince geçmez; nitrat sprey ve tabletle-riyle de hafifietilemez. Belirtileri arasında soluk darlığı, terleme, bulantı ve baş dönmesi sayılabilir. Göğsündeki ağrı 20 ya da 30 dakikadan uzun süren bir göğüs anjini hastası kalp krizi geçiriyor olabilir ve acilen tıbbi yardım almalıdır.

Kalp krizi tedavisinde başarılı sonuç elde etmenin anahtarı, atardamardaki tıkanıklığı temizlemekte hızlı davranıp kalpte kalıcı hasar oluşmasını önlemektir.

HASTANEDE YAPILACAKLAR

• Hastaneye varınca EKG testi ya da kan testleri teşhisi hemen doğrulayacaktır.

• İlk olarak, ambulanstaki sağlık görevlileri ya da doktor tarafından, daha fazla pıhtı oluşmasını önlemek için aspirin verilir.

• Maskeyle oksijen verilmesi de zararı azaltmaya yardım eder.
• Ağrıyı azaltmak üzere, morfin ya da başka bir afyonlu ilaç verilir.
• Doktorlar tıkanıklığa neden olan pıhtıyı ilaçlarla dağıtmayı deneyebilirler, ya da anjiyoplasti gerekebilir.

– Kalp krizinin tedavisinde sürat önemlidir. Ambulansta bulunan sağlık görevlileri tedaviye ambulansta başlamalıdır.

ÖRNEK
REHABİLİTASYON ÇİZELGESİ

1. GUN
Ayağa kalk ve yatağın etrafında dolaş. Yataktayken soluk alıp verme egzersizleri yap.

2. VE 3. GÜNLER

Yardım almadan ayağa kalk ve yine yardım almadan banyoya yürü.

4. VE 5. GÜNLER

Fizyoterapist ile birlikte hastane koridorlarında dolaş.

6. VE 7. GÜNLER

Her defasında bir öncekinden daha uzağa yürümeye devam et;
7. gün eve dönüş

Rehabilitasyon takvimi, hastanın, kalp krizi sonrasında, bir uzman yardımıyla olabildiğince çabuk iyileşmesi anlamına gelir.

KALP KRİZİ SONRASI YAŞAM

İyileşme dönemin ilk adımı kalbin günlük yaşantıya uyum sağlayacak şekilde güçlenmesidir. Hastanede kalırken yalnızca yatakta dinlenmez, aynı zamanda bir fizyoterapist ya da hemşire eşliğinde özel egzersizlere de başlarsınız. Kalp hastalığı için risk faktörleri tanımlanmalı ve yeni bir kalp krizi olmaması için gerekli değişiklikler yapılmalıdır.

Çoğu insan tamamen iyileşir. Bunun en önemli nedeni planlanmış rehabilitasyon programıdır. Olumlu düşünme de iyileşme sürecinde önemli rol oynar. Kriz sonlası moraller bozuktur, tehdit sürmektedir. Çoğu kişi yeni bir krizin gelmesinden korkar, bu da aşırı strese neden olur. Araştırmalara göre, olumlu bir tutum sergileyenlerin iyileşme ve normal yaşama dönüş süreleri daha kısadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.