kalp üfürümü
Kan kalpte ilerlerken genellikle sessiz ve sakindir, ama bazen coşkuyla akan nehirler gibi çalkantılar olur. Bu çalkantılı akış kalpte üfürüme neden oiur. Genelde bunlar masum üfürümlerdir. Son derece normaldir ve sağlıklı bir kalbin çalkantılı bir kan akışına neden olabilecek kadar güçlü attığını gösterir. Ürürümün gerçek durumu kalbin ultrasonla (eko-kardiyografi) taranması İle teşhis edilebilir.
Çocuklarda kalp deliklerinin neden olduğu anormal üfürümler oldukça sık görülür. Çoğu zaman bu bir sorun oluşturmaz, ancak bazı vakalarda gerekil görülmesi durumunda cerrahi İle durum düzeltilebilir.
Yetişkinlerdeyse, kalp krizi sonucu ya da çocukken geçirilen ateşli romatizma nedeniyle kalp kapakçığının zarar görmesiyle anormal bir üfürüm oluşabilir. Yetişkin üfürümlerinin çoğu kapakçık hasarı nedeniyle oluşur; ameliyatlar ve diş çekimi gibi her türlü müdahaleler için gerekli görülen antibiyotik koruması dışında tedaviye gerek yoktur. Ciddi biçimde hasar görmüş kapakçıkların değiştirilmesi İçin yapay kapakçık ya da domuz kalbi kapakçığı kullanılabilir.
• Yaş: Genel olarak kalp hastalıkları yaş ilerledikçe daha sık görülür.
• Şeker hastalığı: Diyabetliler kalp hastalığı ve kalp krizi gelişiminde yüksek risk taşır. Kontrol altında tutulan glikoz seviyesi riski azaltır, ancak diğer risk faktörlerinin kontrol altına alınması da önemlidir.
Yapılan araştırmalara göre Afrika kökenli Amerikalılar daha fazla kalp hastalığı riski İle karşı karşıyadır. Kalbinize özen gösterin, sağlıklı olduğundan emin olun ve düzenli olarak doktora görünün.
SEÇİLEBİLİR FAKTÖRLER
Aşağıdaki faktörleri kendinize uyarlaya-biliyorsanız onları değiştirebilecek güce sahip olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.
• Sigara kullanımı: Koroner arter hastalığının neden olduğu ölümlerin yaklaşık %30-40′ı sigara tüketimine bağlanabilir. Ne kadar çok içerseniz o kadar çok risk altına girersiniz. Güvenli bir seviye yoktur. Günde içilen tek bir sigara bile kalp hastalığı riskini arttırır. Sigarayı bıraktıktan sonra risk seviyesi hızla aşağı düşer.
Bu renkli anjiyogram kalbin koroner arterlerinden birindeki tıkanıklığı göstermektedir. Böyle bir tıkanıklık kalp krizine neden olabilir.
• Hipertansiyon: Yüksek tansiyon kalp hastalığı riskini üç kat arttırır. Hipertansiyonu kontrol altında tutmayı becerebilirseniz risk azalır. Yine de, risk normal tansiyonu olan birinden daha fazladır.
• Yüksek kolestrol seviyesi: Kandaki yüksek kolestrol seviyesi ile kalp hastalığı arasında doğrudan bir ilişki olduğu bugün kesinlikle bilinmektedir.
• Obezite: Aşırı kilolu olmanın kalp sağlığı üzerideki etkisi olumsuzdur. Yarı kilodaki birine oranla kalp hastalığı riski üç katıdır.
• hareketsizlik: Düzenli egzersiz kalp hastalığının gelişme riskini çok aşağılara çekmektedir.
KALP HASTALIĞININ TEDAVİSİ
Kalp hastalığı tedavi seçenekleri ilerleyen bölümlerde anlatılmıştır. En yaygın kalp rahatsızlıklarından biri göğüs anjinidir, ilaçlarla kontrol edilebilir, ancak ciddi vakalarda ya da kalp krizi sonrası cerrahi tek çözüm yolu olabilir.
A Cerrahlar üfürüme neden olan hasarlı kapakçığı yapay bir kapakçıkla değiştirebilirler.
kalp enfeksiyonları
Eskiden kalp enfeksiyonları, özellikle de kalp kapakçıklarındakiler (ateşli romatizma ve kalp İç zarının iltihabı olan endokar-dit) oldukça yaygın olduğu halde, bunlar günümüzde seyrek olarak karşımıza çıkar. Perlkardit (kalp dış zarı iltihabı) virüslerin, bakterilerin ya da mantarların neden olduğu bir enfeksiyon nedeniyle oluşabilir. Belirtileri, göğüs merkezinde şiddetli ağrılar ve soluk darlığıdır. Neyse kl enfeksiyon nedeni genellikle bir virüstür ve kalıcı bir hasara neden olmadan tedavi edilebilir. Kimi zaman kalbin etrafında sıvı oluşabilir ve bu durum kalbin normal atışına müdahale eder. Doktorlar kalbin normal işlevlerini yerine getirebilmesi İçin bu sıvıyı boşaltır.