Kalp yetmezliği

Kalp yetmezliği kalbin çalışmayı bıraktığı anlamına gelmez; artık kan pompalanmakta yeterince verimli olamadığını gösterir ve bu nedenle de vücudun sabit oksijenli kan gereksinimini karşılayamaz hale gelir. Bu rahatsızlık 80 yaşını aşmış kişilerle kalp krizi geçirmiş daha genç insanlar arasında oldukça yaygındır. Her geçen gün daha fazla insan bu rahatsızlığa yakalanmaktadır. Kalp yetmezliğinden etkilenme derecesi çeşitlilik gösterir: Bazı kişilerde hiçbir belirti göze çarpmazken, bazılarındaysa kısıtlı hareketlilik nedeniyle ciddi biçimde güçten düşme hali gözlenebilir.

Kalbin iki yarısı vardır, her bir yarı ya da her ikisi birden kalp yetmezliğinden etkilenebilir. Sol kalp yetmezliğinde, sol karıncık oksijen zengini kanı vücuda pompalamayı başaramaz ve akciğer ödemi olarak bilinen sıvı birikimi gerçekleşir. Sağ kalp yetmezliği, sıvının vücut dokularında birikmesine neden olur (bacaklar, ayak bilekleri ve ayak en belirgin yerlerdir). Başlangıçta yalnızca bir yan etkilenebilir, ancak zamanla yetmezlik her iki yanda da görülecektir.


KALP YETMEZLİĞİNİN NEDENLERİ

Kalbin efektif olarak kan pompalamasını etkileyen herhangi bir bozukluk kalp yetmezliğine yol açar. Kalp yetmezliği vakaların yaklaşık %70-80′inin nedeni bir kalp hastalığı veya kalp krizi nedeniyle hasar gören kalp kasıdır. Hipertansiyon bir başka etkendir, yüksek basınca karşı yıllarca kan pompalayan bir kalp sonunda yorgun düşecek ve kas dokularına aşırı yük binecektir. Kalp yetmezliğine yol açan bir diğer rahatsızlık ise kalp kapakçıklarının sızdırması ya da çok sıkı olmasıdır. Oldukça ender rastlansalar da anemi, aşırı obezite ve tiroit bezinin aşırı çalışması nedenler arasında gösterilebilir.
YAŞAM BİÇİMİNİZİ DEĞİŞTİRİN
Kalp yetmezliği teşhisi konduğunda doktorunuz günlük yaşamınızda ne gibi basit değişiklikler yapabileceğiniz hakkında sizinle konuşacaktır. Hafif egzersizler sağlığınıza iyi gelebilir, ancak ağır egzersiz yapmaktan kaçının. Sigarayı kesinlikle bırakın. Fazla kilo da kalbinize aşırı yük bindirir. Tuzlu yiyeceklerden uzak durmak da iyi bir fikirdir.
İlaç tedavisi hastalık belirtilerini gidermede ve yaşam kalitesini yükseltmede genellikle başarılıdır. Ancak kalp yetmezligi ilerleyen bir hastalıktır ve zamanla daha da kötüleşme eğilimindedir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Kalp yetmezliği ilerleyen bir hastalık olmasına rağmen mevcut ilaç tedavisi güçlüdür ve bu hastalıktan şikâyetçi olanların yaşam sürelerini ve yaşam kaliteleri yükseltmektedir. Kalp yetmezliği tedavi edilemez, ama kontrol altında tutulabilir. Uzun dönemli bir tedavi için kullanılan ilaçlar şunlardır:
• Diüretiklcr: Bu ilaçlar böbrekler aracılığıyla fazla suyu atar ve pompalanacak kan miktarını azaltarak kalbe binen yükü hafifletir.
• ACE  inhibitörleri: Bu ilaçlar kan damarlarını genişletip kalbin iş yükünü azaltır.

İlaç tedavisi hastalık belirtilerini gidermede ve yaşam kalitesini yükseltmede genellikle başarılıdır. Ne var ki; kalp yetmezliği ilerleyen bir hastalıktır ve zamanla daha da kötüleşme eğilimindedir.

İŞARET VE BELİRTİLERİ
Birçok insan, özellikle hastalığın erken dönemlerinde, hiçbir belirtisini görmediği halde kalp yetmezliği çeker. Belirtilerin ortaya çıkması kaçınılmaz olduğunda, aralarında şunlar olabilir:
► Kas zayıflığı ve bitkinlik.
► İştah kaybı.
► Soğuk el ve ayaklar.
►Ayak bileklerinde şişmeler.
► Soluk darlığı ve benzer solunum güçlüğü (daha çok, sol yan kalp yetmezliğinde). Düz yatıldığında ya da efor sarf edilirken daha da kötüleşir.

NASIL TEŞHİS EDİLİR ?
Doktorunuz belirtilerle ilgili sorular sorarak ve muayene ederek hastalığı teşhis edebilir. Ayrıca doğrulama amaçlı birkaç test de yapabilir. Örneğin:
►EKG:Bu testle kalp içindeki elektriksel aktivite değerlendirilir
► Göğüs röntgeni: Bu görüntüleme tekniğiyle kalbin boyutları ve akciğerlerde sıvı olup olmadığı kontrol edilir.
► Ekokardiyografi: Kalbin iç yapısı ve işlevleri araştırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.