Migren

Migren

Migren hastalığı için yarım baş ağrısı manasında latince söylemi migren ismi ile tanımlanmış bir hastalıktır.
Migren genellikle geçici bir baş ağrısı olarak görülür. Bu ağrısı en uzun bir gün devam eder. Yoğun olarak 3-5 saat devam eder. Migren ağrısının şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazen ağrı şiddetlendiğinde bulantı ve kusma görülebilir. Kusmadan sonra ağrıda olan rahatlama migrene bir belirtidir. Ağrı çoğunlukla başın bir yarısında başlayıp ve her yana yayılma şeklinde gözlemlenir.
Migren hastaları parlak ışıktan, sesten rahatsız olurlar. Migrenin görülme sıklığı kadınlarda daha çoktur Regl dönemi öncesi, regl dönemi ve sonrasında yoğunluk görülür. Migren hastası olan kadınların ağrıları menopoz döneminden sonra çok hafifler ya da kaybolurlar. Her yaşta başlayabilir. Bebeklerde görülen periyodik kusmaların bile migrenle ilgili olduğu araştırılmaktadır.
Migren hastalılığının soyaçekim özelliği vardır. Ailelerinde mutlaka migreni olan bir kişi vardır. Haftada ikiden çok baş ağrısı oluyorsa tedavi için mutlaka nöroloji doktoruna başvurması önerilir. Hastalığı bazen yiyecekler ve durumlar tetikleyebilir. Açlık, uykusuzluk, mayalı içkiler, eskitilmiş peynirler, kabuklu deniz ürünleri, konserveler ve kuru yemişler migreni artırabilir. Bazı hastalar ağrının geleceğini önceden hissedebilirler. Bazı hastalarda hafif ağrı ve durgunluk hissi öncü belirtilerdir. Parlak ışık çarpmaları, yarım görme, bulanık görme şeklinde devam edebilir.
Migren iyi huylu bir rahatsızlıktır. Fakat iş günü kaybına neden olduğu ve çok kişide rastlandığından ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Migren hastaları ağrıyı hisseder hissetmez ağrı kesici kullanırlarsa rahatca bu dönemi geçirebilr. Ağrı çok sık geliyorsa sorumlu migrenden ziyade sık kullanılan ağrı kesici ilaçlar olabilir. Hastalara Verilebilecek Öğütler Migren hastalığının tanısı ancak doktor tarafından konulabilir. Haftada iki kereden fazla baş ağrısı için ilaç kullanmamalıdır. Ağrı kesicilerin sürekli kullanımı böbrek ve karaciğerde tedavisi zor rahatsızlıkların baş göstermesini sebep olabilir. İçeriğinde ergotamin olan ilaçların ayda bir defadan fazla kullanılmaması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.