Migros ve Tansaşa Kötü Haber

Perakende mağazacılık büyük balığın küçük balığı yuttuğu bir saha gibi. Son kurban, son yıllarda büyük bir atılım yapan Sütaş gibi gözüküyor. Migros, Şok, Tansaş mağazalarında 6 aydan bu yana Sütaş satışı yasak!
Mayıs ayında bu yana Migros, Şok, Tansaş, Macro Center marketlerinde Sütaş ürünleri satılmıyor.

2008 Yılında İngiltere- Londra merkezli BC Partners’a bağlı Moonlight Capital’a (Ayışığı Sermayesi) satılan Migros ve yine bu grubu bağlı Tansaş, Şok, Macro Center Mazağalarında, Mayıs ayından bu yana Sütaş ürünleri satılmıyor.

Basında yer alan haberlere göre anlamazlık, raf bedellerinden kaynaklanmaktadır. Aşağıda ki alıntı dikkat çekicidir.

“Raf savaşları farklı biçimlerde oluyor. Ya çok çeşidi olan markaların çeşit sayısının azaltılması ve raf için ödenen bedelin daha yukarı çekilmesi bekleniyor ya da ürünün bedelini daha üretimde koyan üreticiden bunu yapmaması isteniyor. Üretici tarafından konulan bedeller perakendecinin kâr marjını sınırlandırdığından daha baştan perakendecilerden o ürüne defans vermelerine sebep oluyor. Perakendeci tarafından geliştirilen bir başka pazarlık yöntemi de üreticiden raf bedeli olarak bedava ürün talep edilmesi. Bedava ürün rakamı da çok değişken.

Örneğin perakendeci çok büyük, mağaza sayısı yüzlerceyse beklenen bedava ürün miktarı 500 bin lira kadar olabiliyor. Perakendeci bunu sattıktan sonra üreticiden bedelli ürün almaya başlıyor. Sayısı daha küçük perakendecilerde bir tek ürün için yıllık 5 bin lira talep edilebiliyor. Eğer 15 mağazalık bir zincire sahipseniz sözü geçen tek bir ürün için raf kiralama bedeliniz yıllık 60 bin lira oluyor. Peki, bütün bu pazarlıklar kime, nasıl yansıtılıyor? Perakendeci kâr marjını artırmak, üretici riskini azaltmak için pazarlık ede dursun, bütün bu sürecin sonunda tüketici etkileniyor. Fiyat serbest bırakıldığında perakendeci ürünü istediği fiyata satabiliyor. Bedava ürün alarak bir markette satılmaya başlanmış ürün ise daha en baştan üreticinin fiyat artışı yapmasına sebep oluyor. Bu da yine tüketiciye yansıtılıyor.”

Konuya ilişkin Süt Platformu şu açıklamayı yaptı: “Sütaş ürünlerinin ülkemizde 1250 mağazası olan Migros grubu marketlerinde satılmaması kabul edilemez. Sütaş ülkemizin önde gelen yerel ve güvenilir markalarından biridir. Sütaş’a süt üreten on binlerce süt üreticisi vardır. Dolayısıyla Sütaş ailesi sadece çalışanları ile değil, tedarikçileri olan süt üreticileri ile büyük bir ailedir. Keza Sütaş milyonlarca tüketicisine de sağlıklı ve güvenilir süt ürünü üretmektedir.

İnternette yaptığımız araştırmalarda market raflarının tedarikçileri zorlayan pazarlıklar ile verildiğini, bazen nakit bazen de bedelsiz ürün ile market raflarının tedarikçilere açıldığını okuduk. Bu konuda söz konusu süt ürünleri olunca, olayın boyutu farklı oluyor. Çünkü Sütaş tek başına değerlendirilemez. Sütaş’a süt üreten binlerce süt üreticisi de işin içindedir. Dolayısıyla Migros’un dayattığı bir konu varsa eğer bu sadece kurumsal olarak Sütaş’ı değil, binlerce süt üreticisini de ilgilendirir. Gönül ister ki, market yasası çıksın, marketlerde private label ürünlere sınırlama getirilsin, süt ürünleri gibi her yaştan insanın beslenmesinde kritik rol oynayan ürünlerde pazarlıklar kaldırılsın. Süt ürünlerinde kalite standartlarında olan markalar, raf bedellerine maruz kalmadan raflarda yerlerini alsın.

Söz konusu süt ürünleri olunca Sütaş yada başka bir markanın hipermarket dayatmaları ile ürünlerini tüketiciye ulaştıramamasına seyirci kalamayız. Bu konuda Süt Birlikleri’nin de konuyla ilgilenmesi gerekmektedir. Sonuçta Pınar, Ülker, Danone, Sek ve diğer markalarda Sütaş’a destek olmalıdır. Çünkü konu hassastır.

Not: Migros müşteri hatlarını arayıp sorduk. “Sütaş ürünleri niye yok dedik”. Verilen cevap, biraz bekledikten sonra, “sütaş ürünleri satılmamaktadır” Dedik sebep nedir? “pazarlama bölümüyle ilgili ” deyip net bir cevap vermiyorlar. Bizde “bu normal birşey değil, sonuçta süt ürünlerinden bahsediyoruz, çoluğumuza çocuğumuza içiyoruz yediriyoruz, bu kararı Migros alamaz. Güvenilir bir markayı Migros tüketicilerine sunmak zorundadır. Bu karar kurumsal bir karar olarak kabul edilemez.” Dedik.

Kaynak:
cafesiyaset.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.