Motor nöron hastalığı

Ender görülen bu aşamalı hastalık beyin ve omurilikteki hareketleri kontrol eden sinirleri (motor nöronları) etkiler. Amyotrofik lateral skleroz (ALS) olarak da bilinen bu güçten düşüren hastalık genellikle 40 yaşından sonra gelişir. Erkeklerde daha yaygındır.

İŞARET VE BELİRTİLERİ
Motor nöron hastalığına yakalanan biri, başlangıçta bir şeylerin yolunda gitmediğini anlamayabilir. Belirtiler ağır ağır ve sinsice gelişir. Zamanla kişi tökezlemeye başlar veya hafif bir gribe yakalanır ya da kasları gittikçe sertleşir. Hastalık ilerledikçe yutma ve konuşmayı kontrol eden kaslar etkilenebilir. Bu hastalık ciddi fiziksel yetersizlikle sonuçlanır. Ancak buna rağmen, kişinin duyuları ve zekâsı bozulmadan kalır.

Motor nöron hastalığı teşhisi konana kadar, birkaç kez doktora gidip gelmeniz gerekebilir. Çünkü belirtiler geneldir ve birçok farklı hastalığa işaret edebilir.
Kesin teşhis konana kadar çok sayıda araştırmadan geçmeniz gerekebilir. Bunlar arasında omurganın MRI ile taranması ve bel ponksiyonu (iltihap kontrolü için beyin omurilik sıvısından örnek alınması) testleri de vardır. Kasları besleyen sinirlerin zarar görüp görmediğini anlamak üzere Elektromiyelografi (kaslardaki elektriksel aktiviteyi takip eden bir test) de uygulanabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Bu hastalığın tedavisi yoktur. Tedavi, var olan belirlileri hafifletmek üzerine yoğunlaşmıştır. Antidepresan ilaçlar yazılabilir ve göğüs enfeksiyonu (motor nöron hastalarında hu özellikle sık görülür) tedavisi için antibiyotik gerekebilir. Hareketliliği olabildiğince uzun süre devam ettirebilmek ve hastanın artan yetersizliğine pratik destek vermek için fizik tedavi uygulanması önerilir. Bu hastalığa yakalanan kişilerden on yıl kadar yaşayanlar olmuştur, ancak hastaların büyük bölümü üç yıl içinde ölmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.