NEVRASTENİ

NEVRASTENİNevrasteni Ruh hastalıklarından, 1869 senesinde Dr. Beard tarafından tarif edilmiş bir hastalık grubudur. O zamandan bu yana pekçok hastaya nevrasteni teşhisi konulmuştur. Halihazırda en sık rastlanan ruh hastalıklarından, Özellikle entellektüel faaliyette bulunan kimselerde sıkıntı ile birlikte en fazla görülen rahatsızlıklardandır. 


Zihin ve vücudun aşırı derecede yorgun düşmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Üzüntü, sıkıntı, endişe, yeteri kadar dinlenmeye vakit ayırmadan uzun süre çalışmak, bazı mikrobik hastalıklar ve sinirleri uyarıcı ilaçları uzun süre kullanmak nevrasteni için gerekli olan zemini hazırlar.Kişi gerçekte hasta olmadığı halde bazı organlarının hastalığından yakınır. Çabuk yorulur, çabuk sinirlenir, huzursuzdur, baş ağrıları vardır. Bazen de gözlerinin iyi görmediğini söyler. Dikkatini toplayamaz, uykuları da normal değildir. Cinsel ilişkide başarılı olamadığını, hazımsızlık çektiğini, vücudunun her yerinin ağrıdığını söyler.
Psikolojik tedavide hasta inandırma ve telkin yolu ile kuruntu ve korkularından kurtarılarak iyi edilmeye çalışılır. Bu tedaviye psikoterapi denilir. Fizik tedavide ise hastaya su tedavisi (hidroterapi) masaj açık havada hafif ve bünyeyi yormayacak hareketler uygulanır. Tedavi altına alınan hastanın kesin bir istirahat halinde olması tedaviyi başarıya götürecek yolların başında gelir. Çalışma tiyatro ve benzeri meşgul edici durumlar bile hastayı yorabilir.
Genellikle uzun süren bir yatak tedavisi iyi sonuçlar vermektedir.
Nevrasteni ile isteri başlangıçta birbirine benzer ama dikkat edildiğinde her ikisini de birbirinden ayıran önemli farklar vardır. İsteri daha çok sinir sisteminin merkez bölgelerinden gelen bir hastalıktır.


TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Tedavi için ilk yapılacak olan, hastaya fazla yorucu olmayan düzenli bir iş tavsiyesidir. Tam istirahat, fayda yerine zarar getirir. Hastalığı, kendine açık olarak anlatılmalı ve diğer organ sistemlerinde var zannettiği rahatsızlıkların kesinlikle olmadığına ikna edilmeli, doktor doktor dolaşması, çeşitli tetkikler yaptırması önlenmelidir. 

İlaç olarak hafif trankilizanlar faydalı olabilir. Baş ağrısı için kas gevşeticiler ve Özellikle nortriptilin kıymetlidir. Hastaya daha önce kullandığı bütün ilaçları kestirmeli, sadece yeni verilen bir-iki ilacı kullanması temin edilmelidir. 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.