REYE SENDROMU

REYE SENDROMUReye sendromu çocuklarda nadir olarak görülen bir hastalıktır. Çocuktaki virüsal bir enfeksiyondan ( girp, soğuk algınlığı, suçiçeği ) dolayı gelişebilir. Her ne kadar hastalığın nedeni bilinmese de bazı çalışmalarda virüsal bir enfeksiyondan dolayı aspirin alan çocuklarda reye sendromunun daha yaygın olduğu tespit edilmiştir.
Bu yüzden aspirin üreticileri de ürünlerinde suçiçeği, grip gibi hastalıklardan dolayı çocuklara aspirin verilmemesini belirtmektedirler. Bebekteki veya çocuktaki herhangi bir hastalığa karşı asla aspirin verilmemelidir.
Reye sendromu herhangi bir yaşta gelişebildiği gibi genelde 4 – 12 yaş arası çocuklarda görülür. Yılın herhangi bir zamanında oluşabilse de genelde ocak, şubat ve mart aylarında yani grip mevsiminde görülür.
Reye sendromu vücuttaki, bütün organları etkileyebilmektedir. Fakat daha çok karaciğer ve beyne zarar verebilir. Hastalığın bir an evvel tedavisi gerekir. Aksi halde karaciğer yetmezliği, beyin zararı ve hatta ölüme neden olabilir.
BELİRTİLERİ
Reye sendromunun belirtileri virüsal bir hastalık süresince görülebilir. Fakat yaygın olarak 1 – 2 hafta sonra ortaya çıkar.
Reye sendromu olan bir bebekte ateş görülebilir de görülmeyebilir de. Diğer belirtiler sıklıkla evreler halinde gelişir.
Çocuklarda ilk belirtisi genelde sürekli kusmadır. Fakat bebekte kusma yerine ishal olabilir. Diğer belirtiler ise düzensiz solunum, ilgisizlik, uyuşukluk, kalp atışlarında hızlanma ve letarjidir.
Hastalık ilerledikçe beyni de etkiler ve bebek tedirgin ve hiperaktif olabilir. Hatta koma hali gelişebilir. Eğer hastalık bir an evvel tedavi edilmezse ölüm vakalarına da rastlanabilir.
Eğer reye sendromunda hastane tedavisi gerekir. Bu yüzende belirtiler varsa hemen hekime görünmelidir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Reye sendromlu çocuklar çoğunlukla hastanede tedavi edilir. Ciddi şekilde hasta olanlar ile yoğun bakımda ilgilenilir.
Tedavi destekleyicidir çünkü ilacı yoktur. Klinik görevliler, çocuğun bol su içtiğinden ve elektrolit dengesinin korunduğundan emin olmalıdır, gıda alımı ve kardiyorespiratuvar (dolaşım-solunum) durumunu gözlemlemelidir.
İyileşme değişiklikleri bu anahtar sistemlerin olabildiğince dengede olmasıyla alakalıdır. Elektrolitler ve karaciğer fonksiyonlarını gözlemek için kan testi yapılabilir, beyni gözlemlemek için bilgisayarlı tomografi veya emar (MR) çekilebilir.
Mekanik ventilasyon (solunum makinesi veya nefes filtresi) eğer solunum çok yavaşsa veya etkili değilse gerekli olabilir. İntrakraniyal basınç (beynin içinde sıvı basıncı) ve kan basıncı incelenebilir. Çocuğun glükoz metabolizmasını artırmak için küçük miktarlarda insülin, beyindeki şişliği indirmek için kortikosteroitler ve fazla sıvıdan kurtulmak için diyüretikler verilebilir. Eğer kasılma nöbetleri varsa ilaçlarla giderilebilir.
Reye sendromlu çocukların iyileşme oranında gelişme vardır. Erken teşhis ve daha iyi tedaviler sayesinde hayatta kalma oranı neredeyse %80’e ulaşmıştır. Durum ne kadar erken belirlenirse hayatta kalma şansı da o kadar yüksektir. Sendromun ilerleyen aşamalarındaki çocuklar beyin hasarı ve engellilik ile karşılaşabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.