Safra kanseri belirtileri ve tedavi süreci

Safra kesesi kanserine geçmeden önce safra kesesinin ne olduğunu bilmek gerekiyor. Safra kesesi, karaciğerden salgılanan safranın toplandığı bir organdır ve karaciğerin alt bölümünde yer alır. Safrayı depolayan safra kesesi, gerekli aralıklarla onikiparmak bağırsağına safra salgılar.
Peki safra kesesi nasıl çalışır? Yemekler mideden onikiparmak bağırsağına geçerken safra kesesinin sıkışmasına sebep olur. Böylece safra kesesinde depolanan safra, sıkışmanın etkisiyle onikiparmak bağırsağına akar.
Safra kesesi kanseri, sindirim sistemi kanserleri arasında yaygın bir türdür ve beşinci sırada yer alır. 55 yaş üzerinde daha sık görülen safra kesesi kanseri kadınlardan daha yaygındır ve tüm hastaların yüzde 75’ini kadınlar oluşturur.
Safra kesesi kanseri belirtileri nedir?
Genel belirtiler arasında, karnın sağ üst bölgesinde ağrı oluşur. Bunun yanı sıra, bulantı, zaman zaman kusma, iştahsızlık, kilo kaybı safra kesesi genel belirtileri arasında yer almaktadır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde ise sarılık, beyaz renkli dışkı, koyu renkli idrar şikayetleri ortaya çıkar. Belirtiler genel olarak tanı konulmasından 6 ay önce başlar.
Hastalığın erken döneminde kronik safra kesesi iltihabı şikâyetleri mevcuttur. Bu dönemde anamnez (hastanın öyküsü-doktorun sorduğu sorular) de fazla bilgi vermez. Vakaların yüzde 30’unda hastanın sağ üst bölgesinde ağrı mevcuttur. Bazı vatalarda ise ateş, lökositoz (akyuvar), lokal ağrı görülür. Laboratuvar incelemelerinde ise bilirubin ve alkali fosfataz seviyeleri yükselebilir. Ancak bu bilgiler kesin kanser teşhisi koymak için yeterli değildir.
Safra kesesi kanserinde tanının konulması
Safra kesesi kanserinin tedavisinde ultrasonografi büyük önem taşır. Bilgisayarlı tomografi hemen hemen kesin tanı konulmasında etkili bir yöntemdir. Her iki yöntemle de safra kesesi duvarında meydana gelen kalınlaşma, kesede taş ve tümör tespit edilebilir. Safra kesesi kanserinin ileri evrelerinde ise eksploratris laparoskopi, laparotomiye gerek olmaksızın tanıyı sağlamaktadır. Ancak kesim tanı cerrahi operasyonun ardından patalojik inceleme ile konulmaktadır.
Safra kesesi kanserinin tedavisi nasıl yapılır?
Safra kesesi kanserlerinin tedavisi de diğer kanser türlerinde uygulanan benzer yöntemlerle tedavi uygulanır. Bunlar, cerrahi müdahale, radyasyon (ışın) ve kemoterapi (ilaç) tedavileridir.
Cerrahi yöntemin tercih edilmesinde hastanın durumu, yani operasyonu kaldırıp kaldıramayacağı ile hastalığın durumu göz önüne alınır. Kanser hücrelerinin çevre organlara yayılıp yayılmadığı önemlidir.
İkinci tedavi yöntemi radyasyon-ışınlama-tedavisidir. Kanser hücrelerini öldürmek için bu yapıların üzerine yüksek ışınlama uygulanması ile gerçekleştirilir. Ameliyattan sonra kalan hücreleri öldürmek için tercih edilir.  Buna adjuvan radyoterapi adı da verilir..
Kemoterapi, antikanser ilaç tedavisidir. Safra kesesi kanserine cerrahi operasyonun yapılmasının ardından kalan hücrelerin yok edilmesinde kullanılır.
Radyoterapi ve kemoterapi bazı durumlarda bazı durumlarda birlikte tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir. Kemoterapi ilaçlarının yan etkileri de mevcuttur. Saç dökülmesi, iştahsızlık, ishal, bulantı, kusma, daha kolay enfeksiyon kapma ve kamana bunların başında gelir.
Safra kesesi kanserinde risk faktörleri
Safra kesesi kanserinin kesin sebebi bilinmemekle birlikte uzun süre taş bulunmasının kansere sebep olduğu düşünülmektedir. Kanserli vakaların yüzde 80’nin de kesede taş bulunması bu düşünceyi desteklemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.