Etken: B virüsüdür. kuluçka dönemi 50-180 gündür.
Bulaşma: Kan transfüzyonlarının, enfektörlerin (Günümüzde disposable enjektör kullanılmaktadır). Diş hekimlerinin cerrahi aletleri (steril olmayan) Bulaşmada önemli rolü vardır. Hepatit B virüsü, doğrudan temas, (cinsel temas) ve oral yol olarak öpüşme ile bulaşır. Ana kaynak, sağlıklı kronik taşıyıcılar ve akut hepatit B li hastalardır. kuluçka dönemi ortalama 70 gündür. Genellikle sinsi başlar ve ağır seyreder. Bulaşıcılık her mevside devam eder. Tıbbi girişim, cinsel temas, ve oral yolla bulaşır. Heryaşta bulaşıcıdır. Ateş seyrek görülür. Taşıyıcılık (+) dir. Çocuklarda ender. yetişkinlerde daha sık görülür. Karaciğerde görülür, tedavileri aynıdır.
Hepatit A lı hastaların % 98′i iyileşirken, Hepatit B li hastaların ise % 10′ u kronikleşir. Hepatit A ömür boyu bağışıklık bırakır. Hepatit B‘ ye karşı gelişen bağışıklığın süresi bilimemektedir. Günümüzde hepatit A ve hepatit B ye karşı aşı uygulamalrı yapılmaktadır. Hepatit A‘ nın virüsü anneden plesanta yolu ile anneden çocuğa geçmez. Neonatal hepatitis B vakalarının enfeksiyonu doğum öncesi dönemde (% 5) doğum sırasında aldıkları bilinmektedir.
tedavi: Tıbbi girişimlerde kullanılan araç ve gereçlerin sterilizasyonu sağlanmalıdır. kan transfüzyonlarında donörler kontrol edilerek seçilmeli, şüpheli kanlar kullanılmamalıdır. Hastalığın özel tedavisi olmadığı için semptomatik tedavi uygulanır. Normal beslenmeye ek olarak günlük vitamin gereksinim karşılanır.günümüzde B tipi hepatit için aşı uygulanmaktadır. koruyuculuk %70 dolaylarındaır. Hepatit B virüsü taşıyan annelerin çocukları (kongenital hepatitli) bu virüse korunmalıdır. bu çocuklar doğar doğmaz 0.5 ml hepatit aşısı yapılmalıdır. Bu aşı 1 ve 6 ayda tekrarlanır. hepatit B li hastalarla veya portörlerle cinsel ilişkiye girenlere virüs bulaşır. Hastalar tecrit edilir. Hastalara kullanılacak malzemelerin birkerede kullanılıp atılacak olmasına özen gösterimelidir.