Sigara ve sağlığınız

Sigara ve sağlığınız
Batı ülkelerinde ölümlerin yaklaşık yüzde 20′si sigarayla ilişkilidir. Ancak bu istatistiklere rağmen insanlar sigara içmeye ve sağlıklarını riske atmaya devam ederler, çünkü tütünün içeriğindeki nikotine bağımlı hale gelmişlerdir. Bu bağımlılık, sigara içen kişiyi bu yöndeki güçlü arzusunu giderme konusunda

bir kısır döngüye sokar. Hastalıklara neden olan bu alışkanlığı bırakabilmek için bırakma konusunda motive edilmeniz ve bunu arzulamanız gerekir. Doktorunuz sigarayı bırakmak için stratejiler geliştirmenize yardım edebilir. Bu, sağlığınız için şimdiye kadar verdiğiniz en iyi karar olabilir.

SİGARANIN SAĞLIK RİSKLERİ

Sigara kullanımının aşağıdakiler hastalıkların bazılarının nedeni, bazılarınınsa oluşumuna katkıda bulunan bir etken olduğuna konusunda karşı konulamaz kanıtlar vardır:

> Astım.

> Mesane kanseri.

>- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı.

> Kolorektal (kalın bağırsak ve rektum) kanser.

> Cildin aşırı yaşlanması.

> Kalp hastalığı.

>- Akciğer kanseri.

> Yemek borusu kanseri.

> Peptik ülser.

> Mide kanseri.

> Felç.

>- Gırtlak kanseri.
Sigara içmenin vücudumuza, hemen hepsi zararlı, çok çeşitli etkileri olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Pasif içiciliğin de hastalık riskini arttırdığına dair kanıtlar vardır.

SİGARANIN ZARARLARI

• Kalp damar sistemi – Sigara içmek, atardamarınızın içinde aterom (yağ plakları) oluşmasını kolaylaştırır. Atardamarların bu şekilde tıkanması kalp krizi ve felç riskini büyük oranda artırır. Sigara içmek kan basıncını yükseltir ve adrenalin üretimini etkileyerek kalp ritmini de bozabilir (kalp aritmisi). Sigara içenlerin kan damarlarında kan pıhtılarının oluşumu (tromboz) olasılığı daha yüksektir ve bu pıhtıdan bir parçanın kopup akciğerlere ya da beyne gitmesi ile durumun yaşamsal tehlikeye yol açtığı kanıtlanmıştır. Sigaraya bağlı akciğer haşinliği luılını.ııı birinde, sigaraya bağlı kalp hastalığı da gelişecektir.
V Bir sigara tiryakisinin akciğerinden alınan do kunun bu mikroskopik görüntüsünde, koyu renk li katran birikimleri açıkça bellidir.
• Solunum sistemi – Sigara dumanındaki toksik madde solunum yolunun hem üst hem de alt bölümündeki koruyucu tabakaya doğrudan hasar verir. Mikropların içeri girmesi ve solunum yolu enfeksiyonu geliştirmeleri kolaylaşır. As^ tun ortaya çıkması olasılığı artar. Uzun süredir sigara içen tiryakiler akciğerleri mahveden kronik obstrüktif akciğer hastalığı oluşması riskiyle karşı karşıyadır. Bütün akciğer kanseri vakalarının yüzde 80′i doğrudan sigara kaynaklıdır.

• Sindirim sistemi – Nikotin, kan dolaşımı yoluyla ve sindirim sistemi bölgesini besleyen sinirleri hedef alarak sindirim s i s ı < mine çeşitli şekillerde etki edeı. Sigara yemek borusu, mide ve bağırsak kanserlerinin oluşumuna katkıda bulunur. Mide iltihabına ve mide iç zarında ülser oluşumuna da neden olur.

• İdrar sistemi – Solunan sigara dumanın daki kanserojen kimyasal m:ı<İdeler kan dolaşımı yoluyla akciğerlerden mesane !>,il>i diğer organlara reçcıek buralarda kanser oluşumuna katkıda bulunurlar.

• Kulaklar, burun ve boğaz – Sigara du mıınındftki ytl/.l< ree zararlı kimyasal, j-ııilak < bo/’,az kanseri vakalarının ge lininine katkıda bulunmaktadır.

• Hamilelik – Hamilelikte sigara içmek tehlikelidir: Bebek normalden  ufak olur ve hayatta kalına şansı azalır .
V Kişi dumanı çekerken, sigaradaki nikotin minicik bir damla katranın üstüne transfer olur; bu ni-kotinli katran ciğerlerin derinliklorino doğru ilerler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.