Travma sonrası stres bozukluğu (PTSD)

Bu hastalık, kişinin özellikle stresli ve üzüntü veren bir olaya maruz kalmasından sonra oluşabilir. Çok bilinen tetikleyiciler arasında saldırı ve ciddi bir kaza ya da yıkımın içinde yer almak ya da tanık olmak sayılabilir. Daha çok anksiyeteye eğilimli kişilerde görülür.

İŞARET VE BELİRTİLERİ

Bu belirtiler tetikleyici olaydan sonra herhangi bir anda ortaya çıkabilir, aylar ve hatta yıllarca boyunca geçmeyebilir.
> Zihnin olayla meşgul olması ve/veya geriye dönmek.
> Anksiyete ve panik atak.
> Depresyon ve konsantrasyon zorluğu, çoğu kez içine kapanma ve dalgınlık işaretleriyle birlikte.

Bu rahatsızlık son yıllarda geniş çapta tanınmaya başlandı. Travmatik bir olayda yer alınmasından sonra etkin bir destek ve/veya uzman yardımı, bozukluğun ortaya çıkmasına engel olabilir, en azından ciddiyetini en aza indirir. Bu bozukluğun görüldüğü kişiler çoğu kez antidepresan ilaçlarlarla birlikte birkaç aylık uzman desteğine iyi tepkiler vermektedir. Aile ve yakın arkadaşların desteğinin iyileşmeye yapacağı katkı çok değerlidir.
> İtfaiyeciler gibi acil durum servislerinde çalışanları, mesleklerinin doğası gereği, travma sonrası stres bozukluğu riski altındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.