Yapay Gıda Katkı Maddeleri Zararlı mı?

Yapay Gıda Katkı Maddeleri Sağlığınıza Zararlı mı?

Yapay gıda katkı maddeleri tartışmalı olabilir, ancak göründükleri kadar korkutucu değiller.

 

Yapay gıda Maddeleri

Adından da anlaşılacağı gibi, yapay gıda katkı maddeleri, rengini veya lezzetini arttırmak, raf ömrünü uzatmak veya bir şekilde iyileştirmek için gıdaya eklenen sentetik bileşenlerdir.

Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), piyasadaki tüm gıda katkı maddelerinin kullanım için güvenli olmasını sağlar. Yine de, bu bileşenlerin alımını sınırlamanın daha iyi olup olmadığını merak edebilirsiniz.

Bu makale, güvenlikleri, kullanımları ve potansiyel sağlık riskleri dahil olmak üzere yapay gıda katkı maddeleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve sizin için önemliyse alımınızı azaltmak için yararlı ipuçlarını açıklamaktadır…

 

Yapay gıda katkı maddeleri nelerdir?

Yapay gıda katkı maddeleri, doğal olarak elde edilmediği anlamına gelen sentetik bileşenlerdir; gıdaya görünümünü, dokusunu, tadını ve tazeliğini geliştirmek için eklenir

Gıda katkı maddeleri türleri

FDA, aşağıdaki iki gıda katkı maddesi kategorisini kullanır;

Kimyasal Gıda Katkı Maddeleri

Bu gıda maddeleri Doğrudan., doku, mayalama, bağlama veya renk gibi belirli bir amaç için eklenir. Örneğin, aspartam gazlı içeceklerin ve düşük kalorili veya şekersiz gıdaların tadını iyileştirmek için kullanılan popüler bir yapay tatlandırıcıdır.
Dolaylı. Bunlar, paketleme, depolama veya diğer işleme uygulamaları nedeniyle eser miktarda gıdanın bir parçası haline gelebilir. Bu durumda üreticiler, tüm ambalaj malzemelerinin kullanım için güvenli olduğundan emin olmalıdır.
Çoğunlukla, doğrudan gıda katkı maddeleri tüketiciler için ilgi odağıdır. Bunlar ayrıca aşağıdaki iki kategoriye ayrılabilir (1Güvenilir Kaynak).

 

Doğal. Doğal katkı maddeleri,

Doğal bir gıda kaynağından elde edilir. Örneğin, kırmızı pancar, doğal kırmızı gıda boyası üretmek için kullanılırken, soya fasulyesi ve mısır, malzemeleri bağlamak için bir tür emülgatör olan lesitin yapmak için kullanılır .
Yapay. Yapay katkı maddeleri doğadan elde edilmez. Örneğin, çoğu vanilya özütü, laboratuvarda üretilen vanilinden yapılır.
Hem doğal hem de yapay gıda katkı maddeleri, gıdalarda kullanım için onaylanabilmek için katı düzenleyici ve güvenlik yönergelerini karşılamalıdır (1Güvenilir Kaynak).

Yaygın olarak bulundukları yiyecek türleri
Yapay gıda katkı maddeleri, yoğurtlar, ekmekler, salata sosları, gazlı içecekler, unlu mamuller, cipsler, protein çubukları ve diğer işlenmiş gıdalar gibi birçok popüler gıdada bulunur .

Aslında, bakkal raflarındaki birçok gıda, bir şekilde doğal veya yapay gıda katkı maddeleri içerir. Bazı gıdalar emülgatör içerebilirken diğerleri tatlandırıcı veya gıda boyası içerebilir

 

Elma gibi bir gıda tamamen işlenmemiş değilse, herhangi bir gıda katkı maddesi konusunda endişeleriniz varsa etiketi okuduğunuzdan emin olun .

 

Katkı Maddeleri Neden gıdalara eklenirler?

Birçok gıda ürünü, ürünün kalitesini artırmak için emülgatörler, stabilizatörler veya koyulaştırıcılar içerir. Bu katkı maddeleri, daha düzgün bir doku ve görünüm elde etmek için yağ ve su gibi bileşenlerin bağlanmasına yardımcı olur (3Güvenilir Kaynak).

Bir gıda, besin bileşimini geliştirmek için yapay katkı maddelerine de sahip olabilir. Örneğin, sentetik askorbik asit (C vitamini) ve folik asit (sentetik bir folat formu), doğal muadillerinden daha stabil oldukları için gıdalara yaygın olarak eklenir.1Güvenilir Kaynak, 3Güvenilir Kaynak, 4Güvenilir Kaynak).

Son olarak, gıda üreticileri, genellikle doğal gıda katkı maddelerinden daha düşük maliyetli oldukları için yapay gıda katkı maddeleri kullanmayı tercih edebilirler.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.