Yumuşak Şankr

akut ve zührevi bir hastalıktır.
Epidemiyoloji: Genellikle tropik ve supropik bölgelerde görülen cinsel temasla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bağışıklık bırakmaz.
Kuluçka dönemi: 4-10 gündür.

Belirtileri:
cinsel temastan 4-10 gün sonra hastalık başlar. Bazen Haemophilus ducreyi normal deri ve mukozada hastalık yapmadan birkaç bir kaç ay yaşar ve daha sonra oluşan deri ve mukozoda çatlaklarıdan girerek hastalığı başlatır. bu kişiler portör olarak hastalığın bulaşmasını kolaylaştırırlar. Basilin vücuda girdiği yerde püstül meydana gelir, kısa zamanda ülserlerşir. Hastada genel belirtilerde, ateş, başağrısı ve halsizlik görülebilir. Klinik tanıda yumuşak şankr sifilizden ayırt edilmelidir. Yumuşak şankrda farklı olarak lezyonun etrafında kırmızılık ve ödem vardır. sertlik yoktur yumuşaktır. bol miktarda kötü kokulu akıntı vardır.

Korunma:
cinsel temasla bulaşan diğer hastalıklarda olduğu gibidir. bulaşmayı kolaylaştıran faktörler (Hasta ile cinsel temas ve dokunun açık olması) ortadan kaldırılır.

Tedavi: Etkili ilaçlardan tetracycline, sulfadiazin, streptomycin kullanılır.
2- antibiyograma göre antibiyotik seçilir.
3- tuzlu su veya burrovu ile lezyonların pansumanı yapılır
4-Erken tedavi edilirse iz bırakmaz. fakat sifiliz kadarda ağır seyretmez.
5-Hasta için kullanulan meteryaller dezenfekte edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.